Haaga-Helian ammatillista opettajankoulutusta jo 70 vuotta

20.11.2020

Juhlaseminaarissa onniteltiin valmistuneita, muistettiin historiaa ja katsottiin ammatillisen opettajankoulutuksen tulevaisuuteen 13. marraskuuta 2020. Samalla kohotettiin maljat 70-vuotiaalle opettajankoulutukselle.

19.11.2020UUTINEN

Vuosi 2020 on Haaga-Helia Ammatilliselle opettajakorkeakoululle juhlavuosi ammatillisen opettajankoulutuksen täytettyä jo 70 vuotta. Juhlaseminaariin oli sisällytetty monenlaista ohjelmaa historiasta nykypäivään.

Tilaisuudessa kuultiin mm. OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen, Ammatillisen opettajakorkeakoulun johtajan Jari Laukian sekä Haaga-Helian tutkijan ja opettajan Eevastiina Gjerstadin puheenvuorot. Seminaarin juonsivat opettajat Kimmo Mäki ja Ruut Kaukinen.

Opettajankouluttajat Kimmo Mäki ja Ruut Kaukinen toivottivat vieraat tervetulleiksi seminaariin.

Historiasta nykypäivän ammatilliseen opettajuuteen

Vuonna 1950 opetusluvan saaneesta Suomen Liikemiesten Kauppaopistosta on monien vaiheiden kautta muotoutunut nykyinen monialainen ja kansainvälinen opettajakorkeakoulu. Opettajankoulutuksen historiaa valotti seminaarissa opettajakorkeakoulun johtaja Jari Laukia.

Laukia onnitteli myös lämpimästi juhlavuonna 2020 valmistuneita ammatillisia opettajia, erityisopettajia ja opinto-ohjaajia. Todistuksia on kirjoitettu juhlavuonna jo lähes 300, ja opiskelijat ovat saattaneet opintonsa päätökseen hienosti koronatilanteen aiheuttamissa poikkeusoloissa.

Yhteensä Haaga- Helian ammatillisessa opettajankoulutuksessa on tällä hetkellä viitisensataa opiskelijaa. Opiskelijapaneelissa päästiin pohtimaan mm. nykypäivän ammatillisen opettajuuden olemusta. Tästä teemasta keskustelivat yhdessä AOKK:n alumni Mertsi Ärling ja nykyinen opiskelija Mia Blanc (uutisen pääkuvassa).

Haaga-Helian tutkimus- ja kehitystyötä avasi seminaarissa Ammatillisen opettajakorkeakoulun tutkija ja opettaja Eevastiina Gjerstad. Gjerstad kertoi ainutlaatuisesta VALAA-hankkeesta, jossa opettajien ja ohjaajien tunnereaktioita on tutkittu Haaga-Helian vuorovaikutuslaboratoriossa. Tuloksia voidaan käyttää etenkin opettajankoulutuksen kehitämiseen.

Opettajankoulutus koulutusjärjestelmämme kruununjalokiviä

Seminaarin yhtenä puhujana oli myös OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen, joka on koko työuransa työskennellyt opettajan työn ytimessä ja myös ammatillisessa opettajankoulutuksessa.

Luukkainen kiitteli Haaga-Helian työtä opettajankoulutuksessa ja kuvaili opettajankoulutuksen laatua ja vaikuttavuutta paljonpuhuvin sanoin. - Ammatillinen opettajankoulutus on yksi suomalaisen koulutusjärjestelmän kruununjalokivistä.

Luukkainen kehui myös suomalaisen ammatillisen osaamisen huippulaatua ja korosti ammatillisen opettajankoulutuksen luonnetta jatkuvana oppimisena.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kehui juhlassa suomalaista ammatillista osaamista ja ammatillista opettajankoulutusta.

Kunniaopettajat palkittiin ansioista koulutuksen hyväksi

Juhlan päätteeksi koettiin vielä ainutlaatuinen, historiallinen hetki, kun Jari Laukia nimesi Ammatillisen opettajakorkeakoulun kolme kunniaopettajaa. Heidät palkittiin ansioista ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulutuksen kehittämisessä sekä yhteistyöstä Haaga-Helian opettajankoulutuksen kanssa.

Kunniakirjat luovutettiin suorassa lähetyksessä TAT:njohtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalaiselle ja dosentti, ammattikasvatusneuvos Pentti Rauhalalle. Kolmas kunniaopettaja on AOKK:n pitkäaikainen kv-kumppani professori Stanley Mukhola, jonka terveiset Etelä-Afrikasta kuultiin videon välityksellä.

Jari Laukia ojensi kunniakirjat Liisa Tenhunen-Ruotsalaiselle ja Pentti Rauhalalle. Kunniaopettajat saivat kunniakirjojen lisäksi hopeiset Haaga-Helian logolla varustetut kunniamerkit.

Teksti ja kuvat: Hanna Helminen