Millainen (hiili)jalanjälki sinun askeleestasi jää?

01.10.2021

Ilmastoasioiden; hiilijalanjälki, pohdinnan lomassa mietin, että millaisen jäljen jättää henkinen tai hengellinen jalanjälki. Mitä tuo jalanjälki tuo ja/tai vie saapuessa johonkin tilaan? Rakentaako jättämäsi jälki vai tuhoaako?

Olen viimepäivinä saanut taas kouluttaa sekä korkeakouluopiskelijoita että virkamiehiä ja lääkäreitä kohtaamisesta, ihmisen kohtaamisesta. Jokaisen ryhmän kanssa on palattu alkulähteelle; ihmisyyden äärelle. Ydin on aina ollut siinä, että erillaisten kulttuurien kohtaamisien sijaan tulisi kohdata ihminen. 

Olen itse saanut oppia oman työni kautta paljon, etenkin neljä vuotta suljetulla akuuttilla psykoosi osastolla opettivat minulle ihmisestä enemmän kuin ymmärränkään. Riippumatta titteleistä tai tatteleista, koulutuksesta tai kouluttamatyomuudesta tai median luomista rooleista kaiken takana on aina ihminen. Siis ihminen kaikessa kauneudessaan ja ruumuudessaan. 

Yksi kantavampia voimia elämässäni on KIITOLLISUUS Jumalaa ja elämää itseäön kohtaan - Kiitollisuus on asia, joka on läsnä jokaisessa päivässäni. Kiitollisuudesta kumpuaa tyytyväisyys siitä kaikesta, mitä elämässäni on ja ne toimivat pohjana onnellisuudelle.

Voisin myös sanoa , että ONNELLISUUS syntyy kiitollisuudesta. Minulle onnellisuus tarkoittaa pieniä asioita arjessa. Halausta lapselta, hyvästä keskustelusta ystävän etenkin Tuhkimon kanssa, saunan jälkeen puhdas peti, onnistunut koulutus viranomaisille tai opiskelijoille mutta etenkin rauhallisesta aamusta Luojan kanssa.

Onnellisuutta ei kannata sitoa suuriin haaveisiin, koska jos esimerkiksi lottovoitto tekisi onnelliseksi, olisi elämän tuhlausta kaikki sitä edeltänyt elämä. Ihminen siis tuhlaisi elämästään aika ison pätkän onnettomana, odottaen lottovoittoa, jonka todennäköisyys saada on tilastomatemaatikan perusteella todella todella todella pieni.

Toinen vastaava kantava tai oikeastaan eteenpäin työntävä voima elämässäni on ROHKEUS - se on minulle voima, joka samaan aikaan sekä ohjaa että hieman pelottaa. Rohkeus on tärkeä bensa tavoitella omia unelmia ja UNELMAT ovat taas  tehty toteutettaviksi

Millainen onkaan sinun hiilijalanjälkesi, jonka elämääsi ja muiden elämään jätät?