Konferenssilla on tärkeä merkitys romaneille

10.11.2020

On hyvä, että romaneilla on juhannuskonferenssissa oma kokous, mutta olisi hyvä jos romanit näkyisivät muussakin ohjelmassa enemmän esimerkiksi puhujina, juontajina tai laulajina, Suomalainen usko ja romanit -tilaisuuden juontaja Mertsi Ärling kiteytti romanien toiveita Juhannuskonferenssin kehittämisen suhteen.

Mertsi Ärling on jokavuotinen kävijä Juhannuskonferenssissa

Ärling ja tilaisuuden suunnitteluryhmän johtaja Miriam Schwartz puntaroivat juhannuskonferenssin merkitystä kulttuurivähemmistölle.

Schwartz siteerasi arviota, että suurin osa Suomen romaneista kuuluisi helluntaiherätykseen.
- Tämä on helluntailiikkeen suurin tapahtuma suomessa, ja tällä on suuri merkitys romaneillekin.


- Aiemmin eri puolilla järjestettiin niin sanottuja romanijuhlia. Juhannuskonferenssi on jatke tälle, ja on hienoa, että saamme olla mukana juhlimassa, Schwartz sanoo.
Juhannuskonferenssissa ei ole jokaisena vuonna järjestetty perinteistä romanikokousta. Viime vuonna tilaisuus oli tavanomaisuudesta poikkeava, ja se sai osakseen kritiikkiä, koska kaikki eivät tunnistaneet tilaisuutta romanikokoukseksi.
- Juhannuskonferenssi on tärkeä paikka. Tämä on yhteisöllinen ja sosiaalinen paikka. Oma kokous kertoo siitä, että me romanit olemme osa helluntaiherätyksen historiaa ja tätä helluntaikonferenssia, Mertsi Ärling sanoo.
Anssi Tiittanen