Kysyn?

07.10.2021
#Ihmisoikeuspuolustajana kysyn romanien ihmisoikeuksien toteutumisen perään sekä yhteiskunnan että romaniyhteisön konkretiaa.


Kävin eilen katsomassa #rakastajat-teatterin näytelmän #Mustamustempiromani ja se teki lähtemättömän vaikutuksen minuun. Taas muistutettiin pehmoisen pedon kasvateille, että Maailmalla oma kansani kokee vieläkin 2021 vuoden Euroopassa mitä räikeintä ihmisoikeuksien laiminrikkomuksia ja rakaa väkivaltaista rasismia ja vain sen tähden että me olemme romaneja.


On salonkikelpoista ja muutenkin IN huutaa ... lives matters mutta samaan hengenvetoon kysytään, miksi te niitä kerjäläismustalaisia hyysäätte. Tasan ei jälleenkään jakaudu nallekarkit.

Se, että romaniyhteisömme ulkopuoliset meitä sortavat, vainoavat, pilkkaavat, pahoinpitelevät ja osoittavat suoranaista syrjintää on vielä jotenkin kestettävissä. Olemme melkoisia selviytyä, kun historian sivujakin seuraa. Suomessa olemme Herran kukkarossa, vaikkemmekaan täälläkään omista yhtälaisia mahdollisuuksia kuin muut Suomen kansalaiset. Euroopassa veljillämme ja sisarillamme ei ole edes ihmisarvoa - kohtelu on oikeasti raakaa kuin Ranualla.

Yhtä en kykene kuitenkaan milloinkaan ymmärtämään, että miksi helvetissä - joo luit oikein, kiroilin, me romanit vielä toteutamme toinen toistamme kohtaa sitä samaa (sisäinen syrjintä) syrjintää? Soske saare kaale ahhen som siiva koon tseerela illiba kaalo ta phennela naa vela buuruveha som tseerela butti taari, soske tu naa ahhen hyök ta barvalo kaale. Deevel tikkena alti, soo me tsertom saare saare kaalo. Jou tikkena soo tu phenjom ta tsertom. Me phennaa alti vela manko tiia.

 

#Diak #SRF #Ekumeeninenviikko