Minun onneni on olla lähellä Jumalaa

29.08.2021

Aamun ajatus - Kuuntele sydäntäsi. Yksi asia, joka ihmisiä on kaduttanut eniten elämänsä viimeisinä hetkinä on se, ettei heillä ollut rohkeutta olla onnellinen. Onko onnellisuus sitten valinta vai asenne, vaiko molempia? Olemme oppineet kuulemaan, että jokainen oman onnensa seppä? Onko onnellisuus siis olotila vaiko sittenkin seuraus siitä, miten on elänyt?

Onnellisuudelle ei näytä löytyvän yksiselitteistä määrittelyä. Onnellisuustutkija Markku Ojasen mukaan onnellisuuteen riittää, että perusasiat ovat kunnossa. Frank Martela taas pohtii, onko kenties niin, ettei sellaista asiaa kuin onnellisuus ole edes olemassakaan. Martin Seligman taasen puhuu, että onnellisuuden sijaan on mielekkäämpää puhua ihmisen kukoistuksesta, jossa yhdistyvät mielihyvä, erilaiset vahvuudet, sitoutuminen sekä merkityksellisyys.Uskon vahvasti, että jokaisen edellämainitun ajatuksessa on osatotuus.


Ihmisen elämä on niin lyhyt, että on tärkeää iloita ja irroitella, unohtaa kurtut otsalta, näppylät iholta sekä "hillitse itsesi" -asenne ja nauttia ja nauraa. ja vieläpä usein. Tiesitkö, että onnellisen ihmisen solutkin ovat onnellisia, sillä jokainen solumme tietää, mitä mielessämme liikkuu. Onnellisuus lisää kehossamme dopamiinia ja serotoniinia, onnellisuushormoneja.

Syvempi ja pysyvämpi onni ja onnellisuus tarvitsee kuitenkin syvempää merkitystä tuovia asioita. Asioiden metkitys onkin kaiken perusta, ehkä jopa isompi kuin itse onni? Se on syy herätä, syy tehdä ja toimia, syy olla ja elää. Se on sydäntä ja sykettä.

Voiko onnellisuutta sitten opetella tai harjoituttaa? Voi! Auli Malimaan kirjassa 'Onni asuu jo sinussa' (Otava 2019) on joitakin vinkkejä, miten voit löytää onnen.

1. Kuuntele sydämesi ja tunnista asiat, jotka ovat sinulle merkityksellisiä. Pyri tietoisesti niitä kohti.

2. Keskity vahvuuksiesi vahvistamiseen heikkouksien ja ongelmien korjaamisen sijaan.

3. Vietä aikaasi sinulle tärkeiden ja läheisten ihmisten kanssa. Jaettu onni on myös moninkertainen onni.

4. Tee joku muu onnelliseksi, onnikin on tarttuvaa.

5. Päästä irti kielteisiin, huolta ja murhetta aiheuttaviin asioihin keskittymisestä ja ongelmien paisuttelusta.

6. Keskity myönteisiin asioihin ja paisuttele niitä.

7. Opettele kiitollisuuden harjoittamista. Kiitollisuus on nopein hyvinvointia ja onnellisuutta vahvistava tunne. Joidenkin tutkimusten mukaan ihminen voi kokea itsensä onnellisemmaksi jopa kolmessa viikossa, kun hän kirjoittaa ylös kolme kiitollisuuden aihetta joka päivä. Onnellisuus lisää onnellisuutta, joten pienikin löytö ja lisääminen on pisara, joka voi kasvattaa valtameren.

Lisäisin tähän vielä kahdeksannen kohdan, joka on kaiken perusta: ”ihmisen onni ja onnelllisuus toteutuvat, kun elää elämää lähellä Jumalaa”. Syvällisen ja pitkäkestoisen sekä kestävän onnen ja onnellisuuden pohja on Kristuksessa ja sen mukaisen elämän harjoittamisessa.

Tänäänkin, heti aamusta, olen onnellinen monestakin elämäni asiasta: Jumalasta, joka on elämässäni ykkönen. Edessäni olevasta elämästä ja kaikesta, mikä siihen liittyy. Omista lapsistani ja lapsen lapsista, joita rakastan. Hyvästä ja kauniista kodista, jossa saan asua ja olla. Työstä ja työpaikasta, jossa saan olla tekemässä merkityksellistä työtä toisten kanssa ja toisten auttamiseksi... kiitoksen ja onnelliseksi tekeviä asioita on siis todella paljon, kun pysähtyy ja tekee inventaariota kaikesta siitä, mitä Elämä on antanut. Siispä Elämälle kiitos, sain siltä paljon.