Mitä isompi johtaja sen suurempi palvelija

18.09.2021
Aamun ajatus - Opetuslapset kiistelivät hyvin inhimillisestä asiasta, keskinäisestä arvojärjestyksestään (Luuk. 22:24). Jeesus tuo keskusteluun yllättävän käänteen: suurin onkin se, joka palvelee. Jeesus ei sano: "Palvelija on suurin", vaan "Se, joka palvelee, on suurin." Miksi näin? Siksi, että palveleminen on suurinta, mitä voi tehdä toiselle ihmiselle. Palveleminen on paljon enemmän kuin toisen ihmisen palvelijana oleminen.


Koko johtajuuskirjallisuus pitää maailman tunnetuinpana johtajana Jeesus Kristusta. Hänellä on kautta aikojen eniten valtuutettuja seuraajia. Hän näytti täydellisen esimerkin siitä, millainen on hyvä ja arvonsa tunteva johtaja - Hän on johtajana toisten palvelija ja valmis antamaan henkensä tiiminsä puolesta.


Ollessani kerran lentokoneella työreisulla muistaakseni Oulussa, hotellin ala-aulassa oli hotellin kirja, jonka kannessa luki pysäyttävä otsikko: "Tässä hotellissa mitä isompi johtaja on, sen suurempi palvelija. Otsikko puhui minulle yhden maailman parhaimmista johtajuuspuheista ja raamattutunneista.


En tiedä sinusta mutta itse olen elämäni aikana nähnyt paljon johtajia ja 'johtajia'. Todellinen ja itsetietoinen johtaja ei tee itsestään numeroa, vaan hän tietää olevansa johtaja. Hänen johtajuutensa ei ole diivailua tai pomottamista vaan nimenomaan johtamista, mahdollistamista ja tiiminsä palvelemista. Hän tuntee vahvuutensa mutta myös kehittämiskohteensa. Hän uskaltaa olla 'alaston' eikä silti menetä otettaan tai kasvojaan johtajana. Hänen näennäisestä heikkoudesta kumpuaa vahvuus. Ja voisiko tästä ollakkaan parempaa esimerkkiä kuin Jeesus. Minusta ei.


Olen kiitollinen siitä, että olen saanut kasvaa tuon johtajuusgurun (Jeesuksen) jalkojen (Sanan) juurella oppien ja opetellen jo yli 30 vuotta. Hän on myös lähettänyt tuekseni liudan erilaisia johtajuusmentoreita, jotka ovat sparranneet minua vuosien saatossa. Ilman heitä olisin varmasti ollut useimman kerran nokka porossa.


Olen toiminut useita vuosia itsekin nuorille kasvaville johtajille ja asiantuntijoille mentorina. Nykyisessä työssänikin minulla on etuoikeus ja mahdollisuus olla projektityön mentorina. Rakastan tätä roolia. On ihan huikea tunne, kun voi saattaa jonkun toisen omassa työssään löytämään uuden levelin, hoksaamaan mahdollisuuksia sekä saa nähdä toisen kasvun ihmisenä. 


Miten on sinun kasvusi laita? Oletko saanut vierellesi mentoreita, joiden kanssa olet katsonut elämän ja kasvun peiliin? Suosittelen lämmöllä.