Rohkaise

04.10.2021

Rohkaisemisessa on suurempi voima kuin uskotkaan.  Toisen rohkaiseminen parhaimmillaan selättää huonon itsetunnon. Minulla on tästä monia upeita kokemuksia ja todisteita, kuinka rohkaisut saavat ihmisen elämään. 

Sanakirja määrittelee rohkaisemisen tarkoittavan puhumista tai muuten viestimistä pelokkaalle niin, että tämä uskaltaa/uskaltautuu tekemään jotakin. Se tarkoittaa myös kannustamista jonkin tekemiseen.

Kun lapseni olivat pieniä, minut pysäytti lähes joka kerta päiväkodin eteisen seinällä oleva juliste, jossa luki: "Ole minulle armollinen, Jumalan työ on minussa vielä kesken"

Huippulahjakas, karismaattinen ja herkkä Saul joutui kristillisen elämänsä alussa yksinäisyyden kouluun. Hyvänä väittelijänä hän oli päässyt vastustajien erityismarkinnän kohteeksi. Särmät karskahtelivat, kun hän esitteli rohkeaa julistustaan.

Alkuseurakunta oli päättänyt kuitenkin laittaa Saulin sivuun. Hänet passitettiin kotiseudulleen Tarsokseen käsrsivällisyyden kouluun.

Vuosien kuluessa Saul masentui. Hän näki omat luonteensa heikkoudet eikä halunnut enää astua esille. Yksinäisyyden vuodet olivat syöneet rohkeuden.

Miten paljon Saul tarvitsikaan hengellistä mentoriaan Barnabasta? Barnabas oli nimensä mukaan rohkaisija ja lohduttaja. Mikään voima maailmassa ei olisi saanut Paavalia Tarsosta. Paitsi oikea hengellinen rohkaisu. Barnabas antoi Paavalin luovuudella ja näylle turvalliset, rohkeat puitteet.

Miten paljon me tarvitsemmekaan Barnabaksia tänään! Miten monet ovat hautautuneet yksinäisyyden kotipaikkakunnille vain tullakseen löydetyiksi! Miten monet hengelliset lahjat, virat ja kutsumukset odottavat rohkaisevia sanoja!

Jokainen meistä tarvitsee rohkaisua koko elämän pituisella matkalla etenkin silloin, kun emme osaa tehdä jotakin tai kun parhaillaan opettelemme tekemään jotakin. Tämä hyvin yksinkertainen ja helppokin teko; rohkaiseminen, ei aina ole kuitenkaan helppoa. Olen itse esimerkiksi melkoisen vaativa ihminen ja perfektionisti mutta tietoisella oman käyttäytymisen muutoksella askel kerrallaan vaatimus muuttuu rohkaisuksi. 

Tänään on alkamassa uusi viikko. Mitäs jos tämä viikko olisi sellainen ympärillä olevien ihmisten rohkaisuviikko eli antaisimme ympärillämme oleville työkavereille, ystäville, lapsille, nuorille, puolisoillemme rohkaisun sanoja.

Rohkaisu on myös onnen taikapölyä.

Katso ympärillesi ja ihmettele kuin kaikki olisi aivan uutta. Kosketa käsiesi uurteita, kasvojesi juonteita. Kerro itsellesi kuinka tärkeä ja arvokas olet juuri sellaisena. Pysähdy, kuuntele ja kuule mitä keho tahtoo sinulle kuiskata. Älä pelkää. Avaa sydämesi rakkaudelle, rakkaudella on ihmeellinen voima. Kun pysähdyt rakkaus tavoittaa sinut. Älä pakene, olet siinä missä sinun tuleekin olla. Sinä elät.