kumpi työnantajaa kiinnostaa enemmän: osaaminen vai etnisyys?

07.09.2021
Jotkut romanit soittaessaan työnhakuprosessissa työnantajalle kertovat heti lähes ensimmäisenä, että ovat sitten taustaltaan romaneja. Moni työnantaja jo tässä vaiheessa saattaa ilmoittaa, että paikka onkin jo täytetty tai ettei ole kiinnostunut hakijasta.

 

Lähtökohtaisesti se, että hakija ilmoittaa oman etnisen taustansa tai jonkun muun kehällisen asian vaikkapa poliittisen suuntautumisensa erikseen, on hankala. Ilmoittaja itse saattaa nähdä asian suojakeinona, koska puhelimessa torjutuksi tuleminen on helpompi kestää kuin hakuprosessa kasvotusten vaiheessa. Työnantajan näkökulmasta taasen etnisen taustan tai poliittisen taustan erikseen esiintuominen voi näyttäytyä vähintääkin kummeksuttavalta. 

 

Rekryissä lähtökohtana on ja tulee olla pääsääntöisesti hakijan osaaminen ja sopivuus. Työnantaja haluaa asenteeltaan ja osaamiseltaan oikean henkilön tehtävään, ei sen kummemmin romania kuin mitään muutakaan kulttuuria. Siksi etnisen taustan mainitseminen voikin ja melko varmasti kääntyykin itseä vastaan, varsinkin, jos taustalla on työnantajalla yhtään ennakkoluuloja. 

 

Mitä tästä siis opimme?

 

Työntekijä: Älä tarjoa työnantajalle kulttuuria, jos se ei ole oleellista työtehtävän osalta. Tarjoa osaamistasi!


Työnantaja: Uskalla nähdä ihminen osaamisensa kanssa etnisyydestä riippumatta. 

Kaikki: Monta hyvää työntekijää ja työtä voi mennä ohi suun, jos kompastelemme kehällisissä asioissa. 


ps. klikkaa kuvaa päästääksesi uusimpaan selvitykseen romanien työllisyydestä ja yrittäjyydestä (TEM)