Romanimusikaali kannustaa suvaitsevaisuuteen

22.11.2020

Romanimusikaalissa tanssitaan ainakin tangoa ja flamencoa.Minna Rosvall / Yle 


Monilla on edelleen ennakkoluuloja romaneja kohtaan. Turun seudulla vapaaehtoisista koostuva ryhmä esittää tarinaa romanien historiasta. Samalla tuetaan syrjäytymisvaarassa olevia nuoria ja kannustetaan kohtaan erilaisuutta. 

Syvä laulu -niminen romanimusikaali nähdään Paimion kesäteatterissa. Mukana on sata vapaaehtoista. Monet ovat näyttämöllä ensimmäistä kertaa. Syvä laului kertoo romanien vaiheista viimeisen sadan vuoden ajalta. Pelkästä teatteriesityksestä syvän laulun erottaa se, että varsinkin syrjäytymisvaarassa oleviin nuoriin kiinnitetään huomiota. Turun Mikaelin seurakunnan diakoni Mertsi Ärling on ryhmässä mukana.

- Näen tässä syvän diakonisen ulottuvuuden näiden nuorien tukemisessa ja auttamisessa ja tietysti myös iäkkäämpien kanssa. Olemme kannustaneet, että sä pystyt, sä osaat. Kun me ollaan menty tätä läpi monta kertaa, niin ihan mielettömiä näyttelijäsuorituksia löytyy jokaisesta.

Olemme kannustaneet, että sä pystyt, sä osaat.

Mertsi Ärling 

Mertsi Ärlingin piti alun perin olla vain taustajoukoissa mukana, mutta ohjaaja Valtteri Roiha tempaisi hänet myös näyttämölle.

- Tässä oli yksi tanssikohtaus ja oli tangoa. Sanoin, että ei romanit ihan noin tanssi tangoa. Näytän teille. Valtteri sanoi, että hei sinä tanssit tästä lähin sen tangon. Siitä se oikeastaan vähän lähti.

Ennakkoluuloja romaneja kohtaan on yhä

Se, että romanit osaavat soittaa, laulaa ja tanssia, on eräänlainen ennakkoluulo - tosin myönteinen. Mutta onko vielä paljon kielteisiä ennakkoluuloja romaneja kohtaan. Nuori mies, Riku Stenroos kertoo, että hän itse ei ole joutunut huutelujen kohteeksi, mutta ennakkokäsityksiä silti on.

Paimion kesäteatteri antaa hyvät puitteet romanimusikaalille.Minna Rosvall / Yle 


- Kyllä sen silti huomaa esimerkiksi autoliikenteessä. Jos romani ajaa, nopeasti nyrkki tai joku muu näkyy ikkunasta.

Syvän laulun tuottaja Katja T. Ärling on yhteiskuntatieteilijä ja on pohtinut paljon ennakkoluuloja. Hän myöntää, että ennakkoluuloja on.

- Vaikka en itse pukeudu prinsessareleisiin, silti koen niin. Ajattelen, että se ei ole pelkästään vaan suhteessa romaneihin tai pääväestöön. Uskon, että se on ihan molemminpuolista.

Riku Stenroosin kohdalla musikaalin tavoite on täyttynyt. Hän uskoo itseensä ja haluaa uudelleen näyttämölle.

- Kyllä tämä ihan mielenkiintoista hommaa on ollut ja tuntuu, että tämä on mun juttu.