Suomen romaniväestö viettää Itsenäisyyspäivää 6.12.2020 perinteitä kunnioittaen ja virtuaalisesti

26.11.2020

6.12.2020 koko Suomi viettää jälleen Itsenäisyyspäivää. Suomen romaniväestö viettää Itsenäisyyspäivää perinteitä kunnioittaan ja lisäksi myös uudella tavalla, virtuaalisesti, vallitsevan pandemiatilanteen vuoksi. Minulla on kunnia ollut organisoimassa juhlaa sekä toimia juhlan yhtenä juontajana.

Nuori on mies maailmalle tuntematon maatamme kiertänyt on. 
Suomen metsät kolunnut, niin kuin eräässä laulussa sanotaan: "Taivas on mun kattoni ja nurmi on mun mattoni ja seinä hirret pilviä piirtelee." 

Sellaista oli elämä ennen kiertolaisen.
Lähtee hän, ei edes aikuinen, sotaan Suomen itsenäisyydestä taistellen.
Hän kiertolainen.
Paikkaansa joukossa etsien, rakastaa maata, kaikkensa antaa ja lapsille tahtoo suojan antaa. Sodan voitti hän yhdessä aseveljien. 

Oli taistelu tulinen, piiskan äänet totiset, otti vastaan urheasti, kiitos soi nyt teille sotamies mustalainen.

Taistelut on taisteltu, mitalit ansaittu, maamme Suomi rakkahin, kaiken sen ansaisit, rauhan rakkaan tämän maan 

- Marjalive (edit. MÄ)

Itsenäisyyspäivänä aamupäivällä STM/Romaniasiain neuvottelukunta ja Opetushallituksen romaniväestön koulutusryhmä laskevat perinteen mukaisesti omat seppeleensä kunniavartioston läsnä ollessa ensin Marsalkka Mannerheimin haudalle ja sen jälkeen romanisankarivainajien muistomerkille.

Itsenäisyyttä puolusti monikulttuurinen väki. Itsenäisyyspäivän tietämillä muistellaan sodassa kaatuneita ja kukitetaan sankarihautoja. Hietaniemen hautausmaalla kulkiessa huomaa, että sodassa Suomea oli puolustamassa aika värikäs joukko. Oli sotilaita eri maista, uskonnoista ja etnisistä taustoista.


Itsenäisyyspäiväjuhla jatkuu virtuaalisesti

Iltapäivällä, alkaen kello 15 alkaa livelähetys Linkki. Päivän aikana lähetetään virtuaalista ohjelmaa, toinen toistaan mahtavampia musiikkiesityksiä sekä nuorten että vanhempien romanien itsenäisyyspäivän terveisiä eri puolelta Suomea. Päivän ohjelman tuottavat yhteistyössä:
Diakonia-ammattikorkeakoulu,
Helsingin kaupunki/Nuorisopalvelut,
STM/RONK,
Suomen Romanifoorumi
R3 Maahanmuuttajanuorten tuki ry.

Romanit ovat Suomen kansalaisia ja heillä on täydet kansalaisoikeudet ja -velvollisuudet. Romaneilla on vahva oma kulttuurinen identiteetti, mutta he tuntevat hyvin voimakkaasti olevansa suomalaisia. Suomalaisina romaneina he ovat aktiivisesti mukana rakentamassa suomalaista yhteiskuntaa. Romanien osallistuminen Suomen sotiin vuosina 1939-1945 on vaikuttanut voimakkaasti romanien kansalliseen identifioitumiseen.

Lisätietoja:

Mertsi Ärling 
Puheenjohtaja
Suomen romanifoorumi
p. 0405092307
mertsi.arling@diak.fi

Jasmin Palm
Nuoriso-ohjaaja/Romanityö
jasmin.palm@hel.fi
0401440501

Janette Grönfors
Erityisasiantuntija
vs.pääsihteeri
Sosiaali- ja terveysministeriö/RONK

Virallinen tiedote: 

Suomen romaniväestö viettää Itsenäisyyspäivää 6.12.2020 perinteitä kunnioittaen ja virtuaalisesti